Välj substrat efter växternas behov

Välj substrat efter plats och krav på funktion


Den täta staden är en mycket utmanande miljö och vi måste ge växterna rätt förutsättningar för att de ska ha en ärlig chans att överleva och leverera sina ekosystemtjänster. När Bara Mineraler utvecklar ett odlingssubstrat så beaktas nödvändiga funktioner och egenskaper som vattenhållning, syretillgång, strukturstabilitet över tid, näringsinnehåll och en rationell skötsel.

Odlingssubstrat ska först och främst väljas efter plats och krav på funktion! Planteringar som inte tar sig och växer innebär, förutom stor kostnad, att planteringen inte kan leverera sina ekosystemtjänster. Bara Mineralers substrat gör svårodlade platser odlingsbara och bidrar till att en större andel av staden kan bli grön och levande. Vi skapar därmed förutsättningar för framtidens kolsänka och god leverans av ekosystemtjänster.

 

Hekla® Pimpsten

Bara Mineralers blandade odlingssubstrat innehåller Hekla® Pimpsten och grönkompost. Hekla® Pimpsten kommer från Island och ger överlägset bästa funktioner för att få ett odlingssubstrat med växtkraft. Pimpstenen buffrar vatten och luft och har samtidigt en bra dränerande förmåga.

Hekla® Pimpsten är ett naturligt oorganiskt vulkaniskt mineral som är ett klimatsmart val. Med båtfrakt från Island till Sverige inkluderat, har pimpstenen ett mycket lågt klimatavtryck på 24 kg CO₂-ekvivalenter per kubikmeter (se EPD Hekla® Pimpsten). För att få ett perspektiv på detta så är klimatavtrycket för Hekla® Pimpsten uttryckt i CO₂-ekvivalenter per kubikmeter, betydligt lägre än för både torv och grönkompost.

Både Hekla® Pimpsten och Bara Mineralers blandade substrat är bedömda och godkända av Sunda Hus och Byggvarubedömningen.

 

Grönkompost

Bara Mineralers blandade odlingssubstrat innehåller Hekla® Pimpsten och grönkompost, som är ett cirkulärt material som består av komposterade växtrester från parker och trädgårdar. Grönkomposten innehåller ett rikt liv av mikroorganismer som är bra för att hålla kretsloppet i gång med att frigöra näringen och hålla odlingssubstratet friskt och levande. Att använda grönkompost är ett bra sätt att ta till vara på växtrester och cirkulera dess näring så att den kommer nya planteringar tillgodo.

 

Etablering, bibehållen funktion och klimatpåverkan

Växterna ska etablera sig snabbt, väl och ha en god tillväxt utan höga driftskostnader och energiåtgång för skötsel. Etablerade växter som snabbt täcker ytan och har god tillväxt assimilerar dessutom CO₂ från atmosfären och pumpar ner kol i marken, en självgående kolsänka som jobbar på år ut och år in.

Substratet i växtbädden ska vara lika funktionsdugligt dag ett som årtionden senare. Det innebär att det ska behålla sin strukturstabilitet som säkerställer vatten, syre och näring till växternas rötter.